Oregánó

Az oregánót a világ számos konyhájában megtalálható imádott fűszernövény. Erős és karekteres íze van, melegséget kölcsönöz az ételeknek, valamint egy csipetnyi finom édességet. Frissen, szárítva vagy olajként használják. Bizonyítékokon alapuló 5+1 egészségügyi előnyét mi most el is hoztuk.

Általában kis mennyiségben használják, az oregánó néhány fontos tápanyagot tartalmaz. Csak egy teáskanál szárított oregánó képes kielégíteni napi K-vitamin-szükségletének körülbelül 8%-át. A baktériumok elleni küzdelemtől a gyulladás csökkentéséig lenyűgöző előnyeit tárták fel.

1. Antioxidánsokban gazdag

Az oregánó gazdag antioxidánsokban, amelyek olyan vegyületek, amelyek segítenek leküzdeni a szabad gyökök okozta károkat a szervezetben. A szabad gyökök felhalmozódását olyan krónikus betegségekkel hozták összefüggésbe, mint a rák és a szívbetegség.

Az oregánó illóolaja különösen magas karvakrolban és timolban, két antioxidánsban, amelyek segíthetnek megelőzni a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást.

2. Segíthet a baktériumok elleni küzdelemben

Az oregánó erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy az oregánó illóolaj segített meggátolni az Escherichia coli és a Pseudomonas aeruginosa, két olyan baktériumtörzs növekedését, amelyek fertőzést okozhatnak. Egy másik kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy az oregánó 23 baktériumfaj ellen volt hatásos.

3. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

Antioxidáns tartalma által képes lehet a rákos sejtek elpusztítására. Az erre irányuló kémcsöves vizsgálatok nagy mennyiségű vegyület és gyógynövény felhasználása mellett jutott erre a következtetésre.

4. Segíthet csökkenteni a vírusos fertőzést

Az oregánó a baktériumok mellett a vírusokkal és képes lehet felvenni a harcot. A kutatások során több törzzsel szemben is hatékonynak bizonyult. Ilyen például a herpesz vírus is.

Az eredmények ígéretesek, további kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy az oregánó hogyan küzd meg a vírusos fertőzéseket.

5. Csökkentheti a gyulladást

A gyulladás egy normális immunválasz, amely betegség vagy sérülés következtében lép fel. A krónikus gyulladás azonban úgy vélik, hogy hozzájárul olyan betegségek kialakulásához, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és az autoimmun állapotok.

Az oregánóban található egyes vegyületekről kimutatták, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

6. Könnyen hozzáadható az étrendhez

Az oregánóról sokaknak a pizza jut eszébe, de ennél sokoldalúbb növényről van szó. Frissen, szárítva és olaj formában salátákhoz, tésztákhoz, sültekhez, öntetekhez és szószokhoz is bátran használható.

Lásd még: healthline

Kedvenc oregánós termékeink

Oregánó

Bejegyzések

Herba ABC
Barbara

Oregánó

Az oregánót a világ számos konyhájában megtalálható imádott fűszernövény. Erős és karekteres íze van, melegséget kölcsönöz az ételeknek, valamint egy csipetnyi finom édességet. Frissen, szárítva

Tovább olvasom »