4 fitotápanyag az agyad egészségéért

Az 1980-as és 1990-es években robbantak be a köztudatba a fitonutriensek (más néven fitokemikáliák vagy növényi vegyületek), mint az egészséges táplálkozás új sztárjai. Kizárólag növényekben fordulnak el, mint például a gyümölcsökben, zöldségekben, gyógynövényekben és fűszerekben, sőt még kávéban, teában és borban is. Nem minősülnek tápanyagnak, mert önmagukban nem szükségesek az emberi test táplálásához és fejlődéséhez. Azonban kimutatták, hogy a fitonutriensek támogatják a jó egészséget és küzdenek a betegségek ellen, mivel antioxidánsként szolgálnak a szervezet számára, amelyek megvédik a sejteket a gyulladásoktól és más stresszhatásoktól, amelyek idővel károsítják a szervezetet.

Szupererejük első napvilágra kerülése óta a tudósok több ezer fitonutrienst azonosítottak növényi élelmiszerekben. Egyesek, mint például a karotinoidok, antocianinok és klorofillok természetes pigmentek, amelyek mély színt adnak egyes gyümölcsöknek, zöldségeknek és más növényi élelmiszereknek. Számos típusról pedig kiderült, hogy cukorbetegség, rák, szívbetegségek, elhízás elleni potenciál rejlik bennük és egyéb más megelőző és terápiás hatással is rendelkeznek.

Az utóbbi években az élelmiszer-kutatók a fitonutrienseknek az agy egészségére és betegségeire gyakorolt ​​hatásait vizsgálták. Mára egyértelművé vált, hogy szilárd, megalapozott kapcsolat van a helyes táplálkozás és az agyműködés között. Tudjuk, hogy az A- és C-vitamin, a vas, a jód és a cink ásványi anyagok, az omega-3 zsírok és bizonyos fehérjékben található aminosavak különösen fontosak az egészséges kognitív fejlődéshez és az agy folyamatos karbantartásához. A tudósok azt is felfedezték, hogy a fitonutriensek fontos szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében. Egész életen át és segítenek az agyi betegségek és rendellenességek kezelésében a depressziótól a demenciáig. Humán vizsgálatok alapján a növényi vegyületek több családja jelentős kedvező tulajdonságokkal rendelkezik az agy egészségét illetően.

1. Antocianinok

A liláskék színű gyümölcsökben és zöldségekben, például áfonyában és más bogyókban, szőlőben, lilakáposztában, fekete sárgarépában és kékburgonyában található antocianinokról úgy találták, hogy terápiás hatással bírhat az alvászavarok kezelésében.

2. Koffein

A különböző kávéfajtákban változó mennyiségben megtalálható koffeinről, valamint a zöld és fekete teákban található L-teaninról ismert, hogy javítja a megismerést, javíthatja a memóriát, a figyelmet és a tanulási képességet.

3. Flavonoidok

 A teában, borban, hagymában, almában, körtében, citrusokban, vörös-piros gyümölcsökben, bogyós gyümölcsökben és zöldségekben található flavonoidok antioxidáns és neuroprotektív tulajdonságaik következtében javítják a megismerést. Ezek a védelmezőként funkcionáló fitonutriensek segíthetnek megelőzni vagy késleltetni a Parkinson-kór progresszióját.

A szójaételekben található flavonoidok egy másik osztálya, amelyek izoflavonként ismertek, szintén csökkentik az álmatlanság időszakait és javítják az alvás hatékonyságát a menopauzás nőknél.

4. Fenolos vegyületek

A diófélékben, gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, gyógynövényekben, kávéban, vaníliarúdban és fűszerekben széles körben elterjedt fenolos vegyületek az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór megelőzésében is szerepet kapnak.

Ez csak néhány a fontos fitonutriensek közül, amelyek potenciálisan kapcsolatba hozhatók az agy egészségével.

A legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy a lehető legtöbb fitonutrienst (és nélkülözhetetlen tápanyagot) vigyük be a szervezetünkbe, ha étrendünk sokféle friss zöldségben, hüvelyesekben, gabonafélékben, diófélékben, gyümölcsökben és más növényi alapú élelmiszerekben gazdag. Ha inspirációt vagy receptet keresel, hogy minél több finom és egészséges ételt fogyassz, akkor nézz be a Receptjeink   rovatunkba.

Néhány fitonutriens forrás:

Szója

Hüvelyesek (bab, lencse, borsó)

Eper

Áfonya

Ribizli

Szeder

Lila szőlő

Alma

Körte

Citrom

Narancs

Grépfrút

Lila káposzta, kelkáposzta

Paradicsom

Hagyma

Zeller

Petrezselyem

Kamilla

Borsmenta

Kávé

Vörösbor

Zöld és fekete tea

 

Lásd még: Psychology Today

4 fitotápanyag az agyad egészségéért

Bejegyzések