A pörkölt ihlette és végül egy csúcs szaftos, gombás csirke kerekedett belőle. Annyira jó, hogy szinte minden héten el kell készíteni! Megéri rászánni az időt!
Adag: 4-6
Előkészületek: 30 perc
Készítési idő: 90 perc
Nehézség: közepes
Hozzávalók:
2 nagy fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2 db friss chili
1 étkezési paprika
1 nagy paradicsom
500 g csirkemell
300 g csiperkegomba és laskagomba keverve
400 ml minimum 20%-os főzőtejszín
3 dl száraz vörösbor
Fűszerek: só, bors, ételízesítő, őrölt fűszerkömény, száraz chili, fűszerpaprika, majoránna
Olívaolaj
Elkészítés:
1. A főzést a hozzávalók előkészítésével kezdjük:
A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát apró kockákra vágjuk a fokhagymát zúzzuk vagy apróra vágjuk. (Minél kisebb kockáink vannak, annál könnyebb dolgunk lesz később.)
A gombát 5 milliméteres szeletekre vágjuk.
A chiliket ketté vágjuk.
A paprikát félbe vágjuk és eltávolítjuk a magházat.
A paradicsomot negyedekre vágjuk, lehámozzuk a héját és nagyjából 1 centiméteres kockákra vágjuk.
A csirkemelleket felszeleteljük, kicsit fellazítjuk a rostjait egy klopfolóval. Ételízesítővel, borssal és egy kis chilivel beízesítjük és minden mással együtt félretesszük.
2. Egy nagy lábasban 2-3 evőkanál olívaolajat melegítünk magas, szinte maximális hőfokon.
3. Amikor forró az olaj beletesszük a gombát és jól lepirítjuk.
4. 2-3 perc után hozzáadunk 2-3 gerezdnyi fokhagymát, átkeverjük és tovább pirítjuk.
5. Amikor már majdnem kész sózzuk, borsozzuk és megszórjuk 1 csapott teáskanál majoránnával.
6. Fél perc után átszedjük egy tálba és félretesszük.
7. A lábasba újabb 2-3 evőkanál olajat öntünk és ahogy felhevült elkezdjük megsütni a csirkét.
8. 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd félretesszük ahogy a gombát. Nem kell teljesen készre sütni, mert később készítjük el teljesen.
9. Ha minden jól ment eddig, akkor a lábas ekkor már tele van finom lepirult ízekkel. Visszavesszük közepesnél kicsit erősebbre a hőt és a lábasba újabb adag olajat öntünk.
10. Jöhet a pörkölt alap: mehet a hagyma és a fokhagyma, pár perc múlva pedig a fél paprika és a chili paprikák. Sózzuk és hagyjuk, hogy lepiruljon rendesen.
11. Hozzáadjuk a paradicsomot is és együtt tovább pirítjuk néhány percig.
12. Felöntjük a borral, felszedjük az aljára tapadt finom ízeket egy fakanállal és hagyjuk 5-10 perci rotyogni, amíg az alkohol elpárolog.
13. Ha szinte teljesen elforr mehet rá egy fél deci víz és a fűszerek (kevés só, bors, kömény, paprika).
14. Jön a türelemjáték, 50-60 perc alatt egy szuper szaftot csinálunk belőle úgy, hogy legalább 3-4 alkalommal 3-4 deci vízzel felöntjük és minden felöntés után jól elforraljuk róla a vizet (pár alkalommal hagyjuk még le is pirulni). Közben többször megkeverjük, a lepirult részeket felszedjük.
15. Az utolsó felöntésnél beletesszük a csirkét és együtt főzzük tovább.
16. A végére egy krémes szaftot kapunk, amiben csak a paprikákat és a csirkét lehet majd látni benne, minden más a szaft részévé válik.
17. Végül felöntjük a tejszínnel és hozzáadjuk a gombát is.
18. Felforraljuk és le is vesszük a tűzről.
Tipp: Újburgonyával, rizzsel tálalható.
Tejszínes, gombás, paprikás csirke
Bejegyzéskategóriák
Bejegyzések
Receptjeink
Tejszínes, gombás, paprikás csirke
A pörkölt ihlette és végül egy csúcs szaftos, gombás csirke kerekedett belőle. Annyira jó, hogy szinte minden héten el kell készíteni! Megéri rászánni az időt!
2022.06.28.